Owoce: nie powinno się jeść truskawek, cytrusów ponieważ te owoce mogą uczulać, owoce pestkowe takie jak morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki mogą być przyczyną kolki, dlatego należy wprowadzać powoli.
warzywa: nie jeść cebuli, czosnku, kapusty, kalafioru , grochu, fasoli, powodują wzdęcia. Smażone i ostre dania także mogą powodować kolki.
Należy jeść gotowane mięso, zupy, białka (jaja, chude mięso, ryby), kaszę, ciemne pieczywo, dużo warzyw, kiwi ma dużo witamin, jabłka, pestki dyni, suszone śliwki jeżeli mamie ciężko rozstać się ze słodyczami (niestety nie są one wskazane przy karmieniu, powodują zaparcia), rodzynki, suszone morele, banany.
Unikaj picia kawy i mocnej herbaty, alkoholi ani łyka (różne zdania są na ten temat, pamiętajmy że wszystko co my jemy i pijemy dostaje dziecko, więc nawet częstując się lampką wina, częstujemy też dziecko). Unikaj także dań z surowych ryb, jajek, mięsa, są ciężko strawne i bardzo groźne dla Ciebie i Twojego dziecka. Grożą zatruciem pokarmowym i wysoką gorączką, wymiotami i biegunką.
!!!!! Jeżeli chodzi o papierosy, to mamy nie trójcie dzieci, jeżeli już sama zwiększasz u siebie prawdopodobieństwo śmiertelnych chorób, postaraj się, aby Twoje maleństwo nie ponosiło konsekwencji.
Bardzo ważne jest aby pokarmy były urozmaicone.
Poniżej przedstawiam zasady diety mamy karmiącej:
1. Jedz mniejsze porcje, ale z to często, nawet 5 razy dziennie
2. Wypijaj dużo płynów, ok 2,5-3 litrów na dobę, najlepiej niegazowaną wodę mineralną, mleko, soki
owocowe i warzywne, płynów dostarcza także zupa i owoce
3. Jedz dużo białka, kefiry, sery, jogurty. Produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D
4. Jedz warzywa i owoce, sięgnij po pomidory, marchew, dynię, fasolkę szparagową, seler, burak. Z owoców
najlepsze są maliny, winogron, jabłka, kiwi
5. Pieczywo pełnoziarniste, kasze i płatki owsiane są wskazane
6. Ryby, które dostarczają witaminy A i E, białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
7. Tłuszcze roślinne istotne są dla rozwoju centralnego układu nerwowego malucha
8. Poprawiające trawienie zioła, koperek, tymianek, bazylia czy natka pietruszki, możesz bezpiecznie
stosować sok z cytryny.
Przykładowy jadłospis na cały tydzień dla mamy karmiącej piersią:
PONIEDZIAŁEK
I ŚNIADANIE
I ŚNIADANIE
- 2 kromki żytniego chleba z masłem, pasta z tuńczyka (1/3 puszki z tuńczykiem w sosie własnym, jajko
ugotowane na twardo, natka pietruszki i oliwa do tego)
- jogurt naturalny z łyżką płatków owsianych i łyżką rodzynek
II ŚNIADANIE
-sałatka owocowa (owoc kiwi, 1/2 banana, jabłko, 2 łyżki jogurtu)
OBIAD:
- talerz zupy pomidorowej z ryżem brązowym
- 2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami
- surówka z cykorii i jabłek
- szklanka soku
PODWIECZOREK:
- szklanka kisielu
- 2 herbatniki
- szklanka wody mineralnej niegazowanej
KOLACJA
- bułka grahamka z masłem, z dwoma listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
- pół pomidora z listkami świeżej bazylii
- szklanka herbaty owocowej
WTOREK
I ŚNIADANIE
- talerz zupy mlecznej, mleko 2 proc. tłuszczu z dodatkiem musli z suszonych owoców
- bułka grahamka z masłem, żółtym serem i ogórkiem
- szklanka kawy zbożowej
- pół szklanki wody niegazowanej
II ŚNIADANIE
- 2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozzarella
- szklanka soku marchwiowego
OBIAD:
- talerz zupy jarzynowej
- potrawka z kurczaka
- kasza jęczmienna perłowa na sypko z łyżką oliwy z oliwek
- 4 liście sałaty ze śmietaną
- szklanka kompotu
PODWIECZOREK:
- koktajl mleczno-bananowy ( szklanka mleka 0,5 proc, pół banana łyżeczka otrębów)
KOLACJA
- bułka pełnoziarnista z masłem, twarogiem półtłustym i 2 łyżkami konfitury z jagód
- szklanka herbaty z kopru włoskiego
ŚRODA
I ŚNIADANIE
- 2 kromki chleba z serkiem kanapkowym
- pół pomidora
- kiwi
- szklanka mleka 2 proc.
II ŚNIADANIE
- kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki i łyżką żurawiny
- szklanka zielonej herbaty
OBIAD:
- talerz zupy szpinakowej z ziemniakami
- pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, sera twarogowego
- szklanka soku pomidorowego
PODWIECZOREK:
-plaster babki
- pół brzoskwini
- szklanka herbaty owocowej
KOLACJA
-zapiekanka ryżowa (5 łyżek ugotowanego brązowego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc, szczypta cynamonu i cukru waniliowego)
- szklanka naparu z rumianku
CZWARTEK
I ŚNIADANIE
- jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
- 2 kromki chleba razowego żytniego z masłem
- pół pomidora
- szklanka herbaty
II ŚNIADANIE
- szklanka budyniu waniliowego
- kromka pieczywa chrupkiego
- szklanka soku
OBIAD:
- talerz barszczu czerwonego z ziemniakami
- makaron pełnoziarnisty
- pierś z indyka
- 4-5 różyczek ugotowanego brokuła
- szklanka herbaty owocowej
PODWIECZOREK:
-mus jabłkowy ( 2 starte jabłka, łyżka otrębów pszennych, kilka orzechów włoskich)
- szklanka wody niegazowanej
KOLACJA
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego i 3 rzodkiewkami
- szklanka mleka 2 proc.
PIĄTEK
I ŚNIADANIE
- 2 kromki chleba graham z masłem i 2 plastry sera żółtego
- pomidor
- szklanka kefiru z połową zmiksowanego banana
- szklanka kawy zbożowej
II ŚNIADANIE
-miseczka sałatki jarzynowej
- bułka pełnoziarnista
- szklanka zielonej herbaty
OBIAD:
- talerz krupniku
- 2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i baraczkami
- surówka z marchwi i jabłka
- szklanka soku warzywnego
PODWIECZOREK:
- 3 biszkopty
- szklanka kisielu
- szklanka wody mineralnej
KOLACJA
-filet z dorsza pieczony w folii
- ryż brązowy posypany serem feta
- szklanka herbaty
SOBOTA
I ŚNIADANIE
- kubek jogurtu naturalnego
- pół grejpfruta
- szklanka herbaty
- szklanka wody niegazowanej
II ŚNIADANIE
- kromka chleba razowego żytniego z masłem
- opakowanie twarożku homogenizowanego
- szklanka herbaty
OBIAD:
-talerz zupy krem z brokułów
- makaron pełnoziarnisty z twarogiem półtłustym
- szklanka soku
PODWIECZOREK:
-bułka grahamka z masłem, 2 liście sałaty, 2 plastry szynki i pomidor
- szklanka bawarki ( pół kubka herbaty czarnej i pół kubka mleka)
KOLACJA
- kopytka (8 szt)
- surówka z marchwi
- szklanka naparu z rumianku
NIEDZIELA
I ŚNIADANIE
- zupa mleczna ( szklanka mleka 2 proc. z łyżkami plastrów owsianych
- bułka grahamka z białym serkiem kanapkowym
- 2 plastry schabu pieczonego, posypanego koperkiem
- szklanka słabej czarnej herbaty
II ŚNIADANIE
-szklanka maślanki
- 2 ciasteczka owsiane
- szklanka wody niegazowanej
OBIAD:
-talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem i natką
- 2 naleśniki ze szpinakiem i twarogiem półtłustym
- surówka z dyni i pomidorów
- szklanka soku
PODWIECZOREK:
- sałatka owocowa (kiwi, pół banana, nektarynka, łyżeczka nasion słonecznika)
- szklanka niegazowanej
KOLACJA
- risotto z warzywami
- szklanka słabej herbaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz