piątek, 20 kwietnia 2012

Jak powinna odżywiać się mama która karmi piersią

        Pamiętajmy że wszystko to co my jemy i pijemy dostaje też dzieciątko. Ważne jest zatem żeby jeść wartościowe jedzenie a nie "byle co". Wprowadzaj nowości 1 na 5 dni i obserwuj dziecko czy nie ma uczulenia.
        Owoce: nie powinno się jeść truskawek, cytrusów ponieważ te owoce mogą uczulać, owoce pestkowe takie jak morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki mogą być przyczyną kolki, dlatego należy wprowadzać powoli.
        warzywa: nie jeść cebuli, czosnku, kapusty, kalafioru , grochu, fasoli, powodują wzdęcia. Smażone i ostre dania także mogą powodować kolki.

        Należy jeść gotowane mięso, zupy, białka (jaja, chude mięso, ryby), kaszę, ciemne pieczywo, dużo warzyw, kiwi ma dużo witamin, jabłka, pestki dyni, suszone śliwki jeżeli mamie ciężko rozstać się ze słodyczami (niestety nie są one wskazane przy karmieniu, powodują zaparcia), rodzynki, suszone morele, banany.

         Unikaj picia kawy i mocnej herbaty, alkoholi ani łyka (różne zdania są na ten temat, pamiętajmy że wszystko co my jemy i pijemy dostaje dziecko, więc nawet częstując się lampką wina, częstujemy też dziecko). Unikaj także dań z surowych ryb, jajek, mięsa, są ciężko strawne i bardzo groźne dla Ciebie i Twojego dziecka. Grożą zatruciem pokarmowym i wysoką gorączką, wymiotami i biegunką.

!!!!!    Jeżeli chodzi o papierosy, to mamy nie trójcie dzieci, jeżeli już sama zwiększasz u siebie prawdopodobieństwo śmiertelnych chorób, postaraj się, aby Twoje maleństwo nie ponosiło konsekwencji.
Bardzo ważne jest aby pokarmy były urozmaicone.

Poniżej przedstawiam zasady diety mamy karmiącej:

1. Jedz mniejsze porcje, ale z to często, nawet 5 razy dziennie
2. Wypijaj  dużo płynów, ok 2,5-3 litrów na dobę, najlepiej niegazowaną wodę mineralną, mleko, soki
     owocowe i warzywne, płynów dostarcza także zupa i owoce
3. Jedz dużo białka, kefiry, sery, jogurty. Produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D
4. Jedz warzywa i owoce, sięgnij po pomidory, marchew, dynię, fasolkę szparagową, seler, burak. Z owoców
    najlepsze są maliny, winogron, jabłka, kiwi
5. Pieczywo pełnoziarniste, kasze i płatki owsiane są wskazane
6. Ryby, które dostarczają witaminy A i E, białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
7. Tłuszcze roślinne istotne są dla rozwoju centralnego układu nerwowego malucha
8. Poprawiające trawienie zioła, koperek, tymianek, bazylia czy natka pietruszki, możesz bezpiecznie
    stosować sok z cytryny.


Przykładowy jadłospis na cały tydzień dla mamy karmiącej piersią:

PONIEDZIAŁEK

I ŚNIADANIE

- 2 kromki żytniego chleba z masłem, pasta z tuńczyka (1/3 puszki z tuńczykiem w sosie własnym, jajko
   ugotowane na twardo, natka pietruszki i oliwa do tego)
- jogurt naturalny z łyżką płatków owsianych i łyżką rodzynek

II ŚNIADANIE 

-sałatka owocowa (owoc kiwi, 1/2 banana, jabłko, 2 łyżki jogurtu)

OBIAD:

- talerz zupy pomidorowej z ryżem brązowym
- 2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami
- surówka z cykorii i jabłek
- szklanka soku

PODWIECZOREK:

- szklanka kisielu
- 2 herbatniki
- szklanka wody mineralnej niegazowanej

KOLACJA

- bułka grahamka z masłem, z dwoma listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
- pół pomidora z listkami świeżej bazylii
- szklanka herbaty owocowej 
                                                                                                                                                                  
WTOREK

I ŚNIADANIE

- talerz zupy mlecznej, mleko 2 proc. tłuszczu z dodatkiem musli z suszonych owoców
- bułka grahamka z masłem, żółtym serem i ogórkiem
- szklanka kawy zbożowej
- pół szklanki wody niegazowanej

II ŚNIADANIE 

- 2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozzarella
- szklanka soku marchwiowego

OBIAD:

- talerz zupy jarzynowej
- potrawka z kurczaka
- kasza jęczmienna perłowa na sypko z łyżką oliwy z oliwek
- 4 liście sałaty ze śmietaną 
- szklanka kompotu

PODWIECZOREK:

- koktajl mleczno-bananowy ( szklanka mleka 0,5 proc, pół banana łyżeczka otrębów)

KOLACJA

- bułka pełnoziarnista z masłem, twarogiem półtłustym i 2 łyżkami konfitury z jagód
- szklanka herbaty z kopru włoskiego


ŚRODA

I ŚNIADANIE

- 2 kromki chleba z serkiem kanapkowym
- pół pomidora
- kiwi
- szklanka mleka 2 proc.

II ŚNIADANIE 

- kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki i łyżką żurawiny
- szklanka zielonej herbaty

OBIAD:

- talerz zupy szpinakowej z ziemniakami
pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, sera twarogowego
- szklanka soku pomidorowego

PODWIECZOREK:

-plaster babki
- pół brzoskwini
- szklanka herbaty owocowej

KOLACJA

-zapiekanka ryżowa (5 łyżek ugotowanego brązowego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc, szczypta cynamonu i cukru waniliowego)
- szklanka naparu z rumianku


CZWARTEK

I ŚNIADANIE

- jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
- 2 kromki chleba razowego żytniego  z masłem
- pół pomidora
- szklanka herbaty

II ŚNIADANIE 

- szklanka budyniu waniliowego
- kromka pieczywa chrupkiego
- szklanka soku

OBIAD:

-  talerz barszczu czerwonego z ziemniakami
- makaron pełnoziarnisty
- pierś z indyka
- 4-5 różyczek ugotowanego brokuła
- szklanka herbaty owocowej

PODWIECZOREK:

-mus jabłkowy ( 2 starte jabłka, łyżka otrębów pszennych, kilka orzechów włoskich)
- szklanka wody niegazowanej

KOLACJA

- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,  2 plastrami sera twarogowego półtłustego i 3 rzodkiewkami
- szklanka mleka 2 proc.


PIĄTEK

I ŚNIADANIE

- 2 kromki chleba graham z masłem i 2 plastry sera żółtego
-  pomidor
- szklanka kefiru z połową zmiksowanego banana
- szklanka kawy zbożowej

II ŚNIADANIE 

-miseczka sałatki jarzynowej
- bułka pełnoziarnista
- szklanka zielonej herbaty

OBIAD:

- talerz krupniku
- 2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i baraczkami
- surówka z marchwi i jabłka
- szklanka soku warzywnego

PODWIECZOREK:

- 3 biszkopty
- szklanka  kisielu
- szklanka wody mineralnej
KOLACJA

-filet z dorsza pieczony w folii
- ryż brązowy posypany serem feta
- szklanka herbaty 



SOBOTA

I ŚNIADANIE

- kubek jogurtu naturalnego
- pół grejpfruta
- szklanka herbaty
- szklanka wody niegazowanej

II ŚNIADANIE 

- kromka chleba razowego żytniego z masłem
- opakowanie twarożku homogenizowanego
- szklanka herbaty

OBIAD:

-talerz zupy krem z brokułów
- makaron pełnoziarnisty z twarogiem półtłustym 
- szklanka soku

PODWIECZOREK:

-bułka grahamka z masłem, 2 liście sałaty, 2 plastry szynki i pomidor
- szklanka bawarki ( pół kubka herbaty czarnej i pół kubka mleka)

KOLACJA

- kopytka (8 szt)
- surówka z marchwi
- szklanka naparu z rumianku




NIEDZIELA

I ŚNIADANIE

- zupa mleczna ( szklanka mleka 2 proc. z łyżkami plastrów owsianych
- bułka grahamka z białym serkiem kanapkowym
- 2 plastry schabu pieczonego, posypanego koperkiem
- szklanka słabej czarnej herbaty

II ŚNIADANIE 

-szklanka maślanki
- 2 ciasteczka owsiane
- szklanka wody niegazowanej

OBIAD:

-talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem i natką
- 2 naleśniki ze szpinakiem i twarogiem półtłustym
- surówka z dyni i pomidorów
- szklanka soku

PODWIECZOREK:

- sałatka owocowa (kiwi, pół banana, nektarynka, łyżeczka nasion słonecznika)
- szklanka niegazowanej

KOLACJA

- risotto z warzywami
- szklanka słabej herbaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz